Jandarmii argeșeni din cadrul Postului Montan Arefu au fost sesizați ieri (12 iulie), prin apel 112, că în zona barajului Vidraru, cât și pe coborâre spre cetatea Poenari, se află mai mulți urși pe carosabil.
La ieșirea din primul tunel după baraj, jandarmii au constatat prezența unei ursoaice cu pui, dar și a unor turiști care hrăneau animalele din autoturism.
Animalele sălbatice au fost îndepărtate în mediul lor natural, iar șoferul autoturismului, un bărbat din municipiul București, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 500 lei pentru ”hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică, cu excepția celor care au calitatea de administrator al fondului cinegetic” conform art. 5 lit. t., din HCL Arefu nr. 21/2020.
Jandarmeria Argeș recomandă turiștilor care tranzitează sau campează în zonele frecventate de animale sălbatice, să evite contactul cu acestea și, mai ales să nu le hrănească.
Soluția autorităților din Brașov pentru a îndepărta urșii care ajung pe străzile din Brașov. Ideea ar putea fi aplicată și în alt zone din România.
Urșii de pe cel mai important fond de vânătoare din județul Brașov vor primi din nou de mâncare din partea autorităților după trei luni în care activitatea de hrănire a acestora a fost suspendată de Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt”. Pentru a îndepărta urșii de pe străzile Brașovului, municipalitatea va aloca, de la bugetul local, 150.000 de lei pentru hrănirea acestora.
La Brașov, în fondul cinegetic gestionat până acum de RPLP Kronstadt sunt aproximativ 100 de urși, de cinci ori mai mult decât ar trebui, în condițiile în care numărul optim ar fi de 18-20 de exemplare. Numai anul acesta în zonă s-ar fi născut în jur de 20 de pui.